24ч доставка! Оригинални продукти!
Menu
Кошница
Няма продукти в кошницата.
RSS

Блог постове от '2024' 'януари'

Ретинол - 0 Коментара

Всички говорят за… ретинол. Една от чудодейните съставки в грижата за кожата, която няма как да пропуснем. Той има висока ефективност в борбата с кожните несъвършенства и същевременно връща младостта и сиянието на кожата.

Ретинолът е вид ретиноид, високоефективна съставка против стареене и бръчки и ефектите му са добре проучени. Това е активната форма на витамин А, който стимулира производството на колаген в кожата, нежно ексфолира, регулира отделянето на себум и подобрява цикъла на клетъчно обновяване.

Предимства:

Той действа като антиоксидант, за да предпази кожата ви от свободните радикали. Също така може да засили производството на колаген в тялото ви, да регулира омазняването и да увеличи клетъчния оборот. Изсветлява кожата и свива външния вид на порите ви. Всичко това го прави първокласно лечение за зряла кожа и акне.

Подмладява кожата. Проучванията показват, че ретинолa може да засили оборота на кожните клетки, да увеличи еластичността на кожата и да предотврати загубата на влага. Това може да придаде на кожата ви по-младежки, плътен блясък.

Увреждане от слънцето. Ретинолът има някои впечатляващи антиоксидантни свойства, които могат да помогнат за възстановяване на хиперпигментацията и изсветляване на тъмните петна.

Подобрява текстурата. Ретинолът може да увеличи обема на производството на колаген. Това може да ви помогне да придадете на кожата си по-гладък и равномерен вид.

Изчиства акне. Изследванията показват, че ретинолът може да помогне за отпушване на порите, намаляване на производството на себум и успокояване на възпалението.

Видове ретиноиди:

Ретиноиди е общото наименование на цялото семейство деривати на Витамин А. Затова и тук ще използваме думата ретиноид, когато говорим за цялото семейство, и конкретния вид, ако става въпрос само за него.

Retinoic acid (Ретиноева киселина)

Ретиноид, който обикновено се изписва само с рецепта, по-известен като Retin-A. Най-ефективната съставка в борбата със стареенето на кожата, която познаваме, но и с най-силна реакция от кожата. А като нейно допълнително предимство е превенцията и лечение на акне.

Retinaldehyde | Retinal (Ретиналдехид | Ретинал)

Следващ по сила ретиноид, защото не е необходимо трансформирането му в ретиналдехид, а след това в ретионоева киселина, както при ретинола, за да действа по-бързо. Проблемът е, че формулата на Ретинал може да бъде твърде нестабилна и много малко компании са намерили начин да я използват адекватно.

Retinol (Ретинол)

По-слаб от ретиналдехида, но достатъчно силен, за да е най-масово използваният ретиноид, който се продава свободно и не изисква рецепта. Причината за това е, че ретинолът първо трябва да се трансформира в ретиналдехид и след това в транс-ретиноева киселина по метаболитен път в кожата, за да бъде ефективен.

Този процес изисква редица стъпки, поради което ретинолът се счита за по-слаб от ретиноевата киселина. Затова и е добра идея да се използва в по-високи концентрации и за по-дълъг период от време, за да бъдат постигнати подобни резултати, като тези с ретиноевата киселина.

Съществуват обаче и ретиноли от ново поколение. Те обикновено са фирмени патентовани формули, често са разделени на проценти, означаващи концентрацията на активното вещество. Например, могат да бъдат разделени на Retinol 0.2% | Retinol 0.3% | Retinol 0.5% | Retinol 0.6% | Retinol 1.0% и т.н., като целта е да се започне с по-ниска концетрация, която постепенно може да се увеличава.

Retinyl palmitate (Ретинил палмитат)

Най-слабият ретиноид, който е комбинация от ретинол и палмитинова киселина (мастна киселина). Той често се добавя в продукти, за да подпомага дейността на други съставки като витамин С, гликолова киселина и хиалуронова киселина.

За какъв тип кожа е предназначен ретинола и как да го използвате?

Ретинолът може да се използва от всеки тип кожа, но е възможно да раздразни кожата. Ако кожата е чувствителна, има вероятност съдържащият го продукт да предизвика зачервяване, сърбеж или лющене на епидермиса.

При използване на продукт с ретинол дозата винаги се увеличава бавно, за да може кожата да свикне с продукта. Ако има кожно дразнене, обикновено то изчезва в рамките на 2-4 дни след употреба.

Използвайте само един продукт с ретинол наведнъж.

Не използвайте ретинол всеки ден.

Избягвайте продукти с ретинол, ако имате слънчево изгаряне, наранена кожа или други кожни раздразнения.

Кога да започнете да използвате ретинол?

Няма определена възраст, когато трябва да започнете употребата на ретинол. Но, много хора започват да прилагат кремове или серуми с ретинол за лице в средата на 20-те си, години за лечение на акне и предотвратяване на бъдещи признаци на стареене.

Как да използвам ретинол и как да започна, ако съм начинаещ?

Специалистите съветват да се започне с по-лека формула (например ретинол до 0.3%, или 0.1% при младежи с акне), която може постепенно да се увеличава. Да, така резултатите ще са видими по-бавно, но търпеливо си дайте време.

Другото златно правило за начинаещи е в продължение на 6 седмици да се надгражда честотата му на използване. В началото – 2 пъти седмично вечер, след това през ден за седмица-две и накрая – всяка вечер.

И винаги използвайте слънцезащитен продукт през деня, особено ако вечер сте нанасяли продукти, съдържащи ретиноид.

Противопоказания за употребата на ретинол

Бременни и хора с чувствителна кожа трябва да избягват ретинола. Желателно е  да е да се консултирате с дерматолог, преди да го използвате, ако имате кожно заболяване като розацея, екзема или псориазис.

Съчетаване

Ретинолът не се съчетава добре с някои съставки от грижа за кожата като:

салицилова киселина

бензоил пероксид

бета хидрокси киселини BHA

алфа хидрокси киселини AHA

В заключение смело можем да наречем ретинола „еликсира на младостта“, тъй като той днес продължава да бъде сред любимците на жените и е най-често употребяваната съставка в борбата с признаците на стареене.

 

Продукти с ретинол/ретиноиди, които препоръчваме, виж тук:

https://asianbeauty.bg/some-by-mi-retinol-intense-reactivating-serum-30ml

https://asianbeauty.bg/some-by-mi-retinol-intense-reactivating-eye-cream-30ml

https://asianbeauty.bg/some-by-mi-retinol-intense-trial-kit

https://asianbeauty.bg/beauty-of-joseon-revive-eye-serum-ginseng-retinal-30ml